SOSYAL FOBİ NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Sosyal kaygı olarak da bilinen sosyal fobi, sosyal durumlara ya da yakın arkadaş ve aile dışındaki insanlarla etkileşime girme korkusu olarak tanımlanabilir. Sosyal fobi devam edip, günlük yaşamı olumsuz etkilediğinde, bir terapist ile görüşmek bu konuyu ele almaya ve sosyal fobi ile baş etme yöntemlerini keşfetmeye yardımcı olabilir.


SOSYAL FOBİ NEDENLERİ

Sosyal fobinin bazı faktörlerin kombinasyonunun sonucu olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bir kişinin genlerinin, beyninin ve yaşam deneyimlerinin sosyal fobi gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.

Genler: Aile geçmişinde sosyal fobisi veya farklı bir kaygı durumu olan bir başka aile bireyinin olması, kişinin sosyal fobi geliştirmesine neden olabilir.

Beyin: Çalışmalar beynin amigdala gibi bazı alanlarının sosyal kaygı yaşayan kişilerde daha aktif olduğunu göstermiştir.

Yaşam deneyimi: Kendini diğerlerinden farklı hisseden, yetersizlik algısı veya olumsuz bir şekilde yargılanma düşüncesinde olan kişiler sosyal kaygıya daha yatkın olabilirler. Buna ek olarak, sosyal durumlarda olumsuzluklar yaşayanlar genelde tüm sosyal durumların aynı şekilde ilerleyeceğine inanarak bu durumlardan kaçınmak gerektiğini düşünerek korku yaşarlar. Sosyal fobi, aynı zamanda çocukluk çağında yetersizlik, beceriksizlik, değersizlik, güçsüzlük veya utanç hissi yaratmış olayların sonucunda da gelişebilir.

SOSYAL FOBİ TEDAVİSİ

Sosyal fobi tedavi edilebilir. Terapi, sosyal kaygı yaşayan kişilerin endişelerini gidermede en etkili yöntemdir. Bilişsel davranışçı terapi, danışanın, kaygı seviyesini aşması için bireysel stratejiler geliştirmesini sağlar. Bu terapi yöntemi ile kişinin negatif inançlarını tanımlaması, içsel benliğini ve sosyal kaygıya neden olan inançlarını değerlendirmesi sağlanır.

Sosyal beceri eğitimi de tedavide daha güçlü konuşma ve dinleme becerilerinin yanı sıra girişkenlik uygulamalarının da çalışmasını sağlar.

Kişinin kaçındığı hem de kaygı yaratacağına inandığı durumlara maruz bırakma ile de sosyal fobi tedavisi uygulanmaktadır. Bir kişi sıklıkla korkutucu bir duruma ya da sonucu hoş olmayan bir olaya maruz kaldığında, bu durum ya da duygu hakkındaki endişe genellikle azalır.

Bazı psikiyatristler, kaygı giderici ilaçları veya bazı durumlarda antidepresan tedavisini uygun görebilirler. Bununla birlikte tek başına ilaç tedavisinin, sosyal fobi tedavisinde terapi kadar etkili olmadığı da görülmüştür.