SOSYAL FOBİ BELİRTİLERİ

Sosyal kaygı olarak da bilinen sosyal fobi, sosyal durumlara ya da yakın arkadaş ve aile dışındaki insanlarla etkileşime girme korkusu olarak tanımlanabilir. Sosyal fobi devam edip, günlük yaşamı olumsuz etkilediğinde, bir terapist ile görüşmek bu konuyu ele almaya ve sosyal fobi ile baş etme yöntemlerini keşfetmeye yardımcı olabilir.


Dünyadaki üçüncü en büyük ruhsal sağlık problemi olan sosyal anksiyete ya da sosyal fobi, nüfusun yaklaşık %7'sini etkilemektedir. İnsanların yaklaşık %13'ünün hayatlarının bir döneminde sosyal fobi yaşadığı bildirilmektedir. Bu durumun genellikle tedavi olmadan çözülmesi beklenmemelidir. Sosyal endişeleri tetikleyebilecek durumlar arasında iş görüşmeleri, partiler, iş toplantıları ve halka açık konuşmalar yer alır. Bazı kişiler, otorite figürleriyle görüşme veya sınıfta yüksek sesle okuma yapma gibi diğer kamusal durumlarda da zorluk çekebilir.

İki tür sosyal fobi vardır: Genelleştirilmiş ve genelleştirilmemiş. Genelleştirilmiş sosyal fobisi olan bir kişi, olumsuz yargılardan korkarak çoğu sosyal etkinliğe katılmaktan kaçınırken; genelleştirilmemiş sosyal fobisi olan bir kişi, genellikle bir randevu ya da bir partiye katıldığında korku yaşayabilir, kaygılanabilir.

Çoğu insan yaşamlarındaki sosyal etkileşimler sırasında biraz kaygı yaşar ve neredeyse tüm bireylerin başkalarının onlar hakkında ne düşündüğü konusunda endişeleri vardır. Çoğu kişi başkaları tarafından beğenilmemek konusunda endişe yaşar. Bununla birlikte, bu endişe şiddetli ve kalıcı olduğunda, sosyal etkileşimler sıklıkla zorlaşmakta ve tatsız hale gelmekte ve kişi durumu gerçekleştirmek istese bile başkalarıyla gerçek bir bağ kuramamaktadır.

Sosyal fobi, başkalarıyla etkileşim kurma korkusu olmaktan çok daha fazlasıdır. Sosyal fobi yaşayanların birincil korkusu, başkalarının onları olumsuz olarak değerlendireceği korkusunu yaşamalarıdır. Bu durum şiddetli olduğunda, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Sosyal endişe duyanlar çoğunlukla sosyal etkileşimlerin keyfini çıkarmak, arkadaş edinmek ve grup etkinliklerine dahil olmak isterler ancak kaygıları kişinin eyleme geçmesini engellediğinden sosyal etkinliklerde çekingen, utangaç veya etkinliklere ilgisiz gibi görünebilirler.

Sosyal fobi yaşayan bir kişide terleme, nefes darlığı, baygınlık, kalp atışlarında hızlanma gibi belirtiler görülür. "Kimse benden hoşlanmayacak" veya "ben buraya ait değilim" gibi endişeli düşünceler de yaygındır. Sosyal endişe duyanlar sıklıkla özür dileyebilir, başkalarından sık sık güvence alabilir, sosyal durumlara hazırlanmak için önemli bir zaman harcayabilir, sosyal etkinliklere girmekten kaçınabilir veya buraları aniden terk edebilir.