DEPRESYON TEDAVİSİ

DEPRESYON NEDİR?

Depresyon iş yapabilme gücünün, kendine olan güvenin azalması, karamsarlık ve umutsuzluğun güçlenmesiyle ortaya çıkan ruhsal bir çöküntü yani bir duygu durum bozukluğudur. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 350 milyon kişi depresyon ile mücadele etmektedir.

DEPRESYON NASIL TEDAVİ EDİLİR?


Depresyon tedavisi, depresyonun yoğunluğuna (hafif, orta, şiddetli) göre değişmektedir. Bazen terapötik destek yeterliyken bazen de ilaç takviyesi gerekmektedir.

PSİKOTERAPİ

Depresyon tedavisinde psikoterapi mutlaka olmalıdır. Bilişsel davranışçı terapi ya da kişiler arası terapi günümüzde depresyonun tedavisinde kullanılan yöntemlerdendir. Bu yöntemler uygulanarak kişinin davranışını değiştirmesi, kendisi hakkında negatif düşüncelerin ortadan kalkması ve kişisel stres durumunun değişmesi sağlanır.

Düşüncelerimiz, duygularımız, yaşadıklarımız fiziksel durumumuzu da etkilemektedir. Bu yüzden negatif düşünceler depresif ruh halinin ortaya çıkmasına neden olur. Kişi sosyal hayattan kendini soyutlamaya başlar. Bu da depresif düşünceleri pekiştirir. Bu bir kısır döngü haline gelmektedir. Depresif durumun ortadan kalkması için bu duruma neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Kişinin negatif düşüncelerinin depresif durumu üzerinde etkisi olduğunu fark etmesi gerekir. Bu da ancak psikoterapi sayesinde sağlanabilir.

FARMAKOLOJİK TERAPİ

Hafif geçirilen bir depresyon, psikoterapi ile kolaylıkla atlatılabilir. Ancak depresyon orta ve şiddetli olduğu zaman bir psikiyatristin desteği gerekmektedir. Antidepresanlara karşı toplumda büyük bir ön yargı olduğu aşikar. Ancak doğru kullanıldığı zaman depresyonun tedavisinde etkilidirler. Antidepresan kullanan bir kişinin ilaçların etkisini hemen göstermesini beklememesi gerekir. Bu tür ilaçlar genellikle 2 -4 hafta içerisinde etkisini gösterir. Bu yüzden işe yaramadığını düşünüp psikiyatriste danışmadan ilacı bırakmamak hem de ilaç değişikliği yapmamak gerekir.

Antidepresanın yan etkileri genellikle kullanmaya başlandığında ortaya çıkar. Bu yan etkilerin geçici olduğu unutulmamalıdır. Antidepresanlar bağımlılık yapmaz ya da kişiliği değiştirmezler.

GEVŞEME TEKNİKLERİ

Depresyon tedavisinde uygulanan bir diğer teknik ise gevşeme tekniğidir. Bunlar akapunktur, masaj, aromaterapi, progresif kas gevşetme, ayak refleks masajı, hidroterapi gibi yöntemlerdir. Ancak bunlar psikoterapi ve ilaç tedavisinin yanında ek olarak alınmalıdır. Tek başına depresyon tedavisinde uygulanamaz ve yararlı olmazlar.

DEPRESYON TEDAVİSİ SIRASINDA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKENLER

  • Depresyonun tedavi edilmesi zaman ve sabır gerektirir. Tedavinin işe yaramadığını düşünüp terapiyi ya da ilacı bırakmayın.
  • Kendi kararınız ile ilaca başlayıp, bırakmayın. Mutlaka psikiyatrist kontrolünde ilaçlarınızı kullanın. Psikiyatrik ilaçların kullanımına bir anda son verilmemelidir. Daha olumsuz sonuçlar doğurabilir.
  • Sabah uyandığınızda yatakta oyalanmayın, hemen kalkın.
  • Fiziksel olarak aktif olmaya çalışın. Spor yapabilir, yürüyüşe çıkabilirsiniz. Çünkü hareket antidepresiftir, sinir hücrelerini yeniler.