SÜREKLİ YORGUN HİSSETMENİZİN 6 NEDENİ

Yoğun dönemlerde yorgun ve halsiz hissetmek çok normaldir. Koşturmacanın içersinde bir sonraki güne dinç kalkmak kolay değildir. Ancak yorgunluğunuz 2 haftadan fazla sürüyorsa bir doktora gitmenizin vakti gelmiş olabilir.

1.KANSIZLIK

Doktorlar hastalarının uyguladıkları diyetlerin birçoğunun demir eksikliğine yol açtığını gözlemlemişlerdir. Bu da kan dolaşımının normalden daha az olmasına neden olup kişinin yorgun hissetmesine yol açabilir. Bazı kadınlar adet dönemini çok ağır ve uzun geçirebilir. Bu da kansızlığa neden olabilir.

Kansızlığın tespit edilmesi çok kolaydır. Kan testinde demir eksikliğinizin tespit edilmesiyle içinde demir bulunan besinleri tüketmeniz istenecektir.

2.HİPOTİROİD

Tiroid bezi metabolizmayı ve enerji seviyesini düzenleme görevini üstlenir. Tiroid beziniz yeterli çalışmıyorsa çok yorgun hissedebilir ya da çevrenizdeki kişilerden daha çok üşüyebilirsiniz. Bazen de bu belirtilerin dışında saçınızın normalden daha çok döküldüğünü gözlemleyebilirsiniz. Hipotroid kadınlarda 20'li yaşların sonunda 30'lu yaşların başında ortaya çıkabilir. Eğer ailenizin de tiroidle ilgili geçmişi varsa doktorunuza görünmenizde fayda var.

3.DEPRESYON

Eğer yorgunluk belirtileriniz genellikle fizikselse doktora görünmeniz yeterli olabilir. Yorgun hissetmenizin yanında ayrıca aşağıdaki belirtilerden birkaçı eşlik ediyorsa;

Gereğinden fazla uyuma,

İştahta değişiklik (gereğinden az yeme),

Kendini değersiz hissetme,

Odaklanmada problem yaşama,

Motivasyon eksikliği,

Kolunuzu bile kaldırmakta güçlük çekme,

Umutsuz ve çaresiz hissetme,

Bir psikiyatriste veya psikoloğa görünmeniz gerekmektedir.

4.SAĞLIKSIZ BESLENME BİÇİMİ

Karbonhidrat ve şeker tüketiminiz yüksekse şekeriniz düşer ve bu da yorgun hissetmenize neden oalbilir. Çünkü karbonhidrat ve şeker enerjinizi bir anda yükseltir ve aniden düşürür. Bu da daha çok şeker tüketme isteği uyandırır. Kafein de gereğinden fazla tüketildiği zaman yorgun hissetmenize neden olur.

Eğer gün içinde şeker tüketmek istiyorsanız havuç, elma, incir gibi sağlıklı besinleri tüketmeniz bir avuç şeker yemenizden daha yararlı olacaktır. Ayrıca öğle yemeğinden sonra fazla kahve ve çay tüketmemeniz gerekmektedir.

5.YETERSİZ UYKU

Yeterli uyku 7-8 saat arası uyunan uykudur. Çoğu kişi 5 saatin kendisine yettiğini söyler ancak yeterli olmayabilir. Uyumakta zorlanıyorsanız düzenli spor yaptığınızda uykuya kolaylıkla dalabildiğinizi göreceksiniz. Aynı zamanda yatmadan önce 5-10 dakika kitap okumanız uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Odanızda bilgisayar, televizyon ve cep telefonu ışığının olmamasına da dikkat edin.

6.KRONİK MEŞGULİYET

Beslenmenize, uyku düzeninize dikkat ediyorsunuz ancak hala yorgun hissediyorsunuz. Gün içinde devamlı stres altındasınız ve çoğu zaman bu durumu fark etmiyorsunuz. Maalesef çalışma hayatı günün 8 saatini yoğun ve stres altında geçirmemize ve devamlı efor sarf etmemize neden olmaktadır. Bu kadar enerjiyi bir anda harcayıp günün kalan kısmında yorgun hissetmemek mümkün mü? Yorgunluğunuzdan kurtulmak için öğle vaktinde yemeğinizi masada yemeyin. Mola saatlerinizde açık havaya çıkın ve işle ilgili herhangi bir şeyle meşgul olmak yerine tamamen farklı bir uğraş bulun. Telefonunuzdan eğlenceli bir video izlemek sizi 5 dakika da olsa işin yoğunluğundan ve stresinden uzaklaştıracaktır.

Yukarıdaki nedenlerden hiçbiri size uymuyorsa daha ciddi sorunlar olabilir. Bu yüzden bir an önce doktorunuza başvurmanızda yarar var.