NE ZAMAN PSİKOTERAPİYE BAŞVURULMALI?

Hiç problemlerinizle baş etmekten bunaldınız mı? Eğer öyleyse yalnız değilsiniz!

Dünyanın her yerinde birçok insan depresyon, kaygı veya başka zihinsel problemler yaşıyor. Bunun yanında ciddi hastalıklar, kilo kaybı veya sigara bırakma konularında yardıma ihtiyaç duyan insanlar da mevcut. Hatta ilişkilerinde yaşadıkları problemler, işlerini kaybetme, sevdikleri birinin ölümü, stress, madde bağımlılığı konularında baş etme mücadelesi veren insanlar da tahmin ettiğinizden fazla.

PSİKOTERAPİ NEDİR?

Bir psikolog size bunun gibi konularda yardımcı olabilir. Psikoterapi ile psikologlar her yaştan insana daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretken hayatlar yaşama konusunda yardımcı olur.

Psikoterapide, psikologlar bilimsel geçerliliğe sahip yöntemlerle insanlara daha sağlıklı ve daha etkili alışkanlıklar kazanmada yardımcı olurlar. Psikoterapide kullanılan ve bireylere problemlerini çözerken yardımcı olan çeşitli yaklaşımlar –bilişsel davranışçı, kişilerarası ve başka diğer konuşma terapileri gibi- mevcuttur.

Psikoterapi, birey ve psikolog arasında ilişki üzerine kurulu ve ortak çalışmaya dayalı bir uygulamadır. Ayakları yere basan (gerçekçi) bir dialog, olaylara nesnel, nötr ve yargılayıcı olmadan yaklaşan biriyle açıkça ve rahatça konuşabileceğiniz destekleyici bir çevre sunar.

Terapi sürecinde siz ve psikologunuz birlikte çalışarak sizi iyi olmaktan uzaklaştıran düşünce ve davranışları keşfedecek ve onları değiştireceksiniz.

Terapi süreci bitince sadece başvururkenki probleminizi çözmüş olmayacak aynı zamanda gelecek hayatınızda karşınıza çıkabilecek zorluklarla mücadele etmede yeni yetenekler kazanmış olacaksınız.

NE ZAMAN PSİKOTERAPİYE BAŞVURULMALI?

Psikoterapi hakkında birçok yanlış anlaşılmadan (ya da yanlış yansıtılmadan) dolayı, belki daha önce psikoterapiyi denemek istemediniz. Belki de mitler yerine gerçekleri bilmenize rağmen psikoterapiyi deneme konusunda tedirgin hissettiniz ve hissediyorsunuz.

Hayatınızın istediğiniz kadar kaliteli olmadığı her anda psikoterapi size yardımcı olabilir. Bu sebeple terapiye gitme konusundaki tedirginliğinizin üstesinden gelmek size faydalı olacaktır.

Bazı insanlar uzun süre depresif, kaygılı ve öfkeli hissettikleri için psikoterapiye başvuruyor. Başkaları kronik rahatsızlıklarına bağlı fiziksel ve duygusal anlamda yaşadıkları sıkıntılardan kaynaklı yardım alıyor. Boşanma sürecinde olan, yeni bir işe adapte olmaya çalışan ya da aileden birinin yasını tutan kimseler gibi bazı bireyler de yönlendirilmesi gereken bu kısa süreli problemlerinde desteğe gerek duyuyor.

Peki hangi durumlarda psikoterapiye başvurulmalı? Bununla ilgili bazı işaretler aşağıda yer alıyor:

  • Devam eden mutsuzluk ve yardıma muhtaç olma hisleriyle mücadele ediyorsanız,
  • Efor sarfetmenize ve aile ve arkadaşlarınızdan destek almanıza rağmen durumunuzda iyi yönde bir değişim yoksa,
  • Günlük işlerinizi yürütmede ve işlerinize odaklanmada zorluklar yaşıyorsanız,
  • Her şeyin kötüye gittiğine dair aşırı bir endişe duyuyorsanız ya da tamamen köşeye sıkışmış hissediyorsanız,
  • Uyuşturucu kullanıyor, çok fazla alkol tüketiyor, ya da agresif ve diğerlerine zarar verici davranışlar sergiliyorsanız bir psikologa başvurmanız önerilir.

UNUTMAYIN RUH SAĞLIĞI FİZİKSEL SAĞLIĞINIZ KADAR ÖNEMLİDİR. HATTA BAZI DURUMLARDA FİZİKSEL RAHATSIZLIKLAR OLUŞTURMADA BİLE ETKİLİDİR.