OTİZMİ ANLAMA YOLUNDA

Ne oldu? Ne yaşandı? Hamilelik sırasında kullanılan ilaçlar mı? Hamilelik sırasında yaşanılan olaylar mı? Yoksa tamamen genetik faktörler veya çevresel faktörler mi?

Bu sorular size de tanıdık geldi mi? Nedeni ve tedavisi konusunda net bilgilerin olmaması varsayımlar üzerinden konuşulması, ailenin bilinmezlik duygularını daha da yoğunlaştırmaktadır.Gelin bu soruları otizmi anlama yolunda bizim anahtarımız olsun ve çocuklarımızın içinde bulunduğu durumu, eğitim sürecinde en iyi hale getirmeğe çalışalım.

Eğitim sürecinde rehabilitasyon merkezi, okul, kreş ve aile sistemli olarak bu uzun soluklu yolda aynı adımlarla işbirliği içinde çalışmalıdırlar. Bu çalışma sürecinde, çocukları farklılaştırmadan yaşları ile doğru orantıda onlara kendini iyi hissettirecek yaşamın içinden amaçlar ve küçük sorumluluklar verilmelidir. Eğitim süreci içinde inanmak, umut etmek, mücadele ve hırs bu uzun soluklu yolculuk da bizim en büyük ilacımız olacaktır.

Velilerim ile yaptığım görüşmeler sırasında aydınlatıcı olacağına inandığım görüşlerimi sizlerle paylaşacağım.

Bilmenizi isterim ki; çocukların fiziksel ihtiyaçları vazgeçilmez iken onlara verilmesi gereken ilginin tam karşılığı değildir. Manevi yanları da beslenmelidir.

0-6 yaş grubunda çocuklar kendilerini sözcüklerle ifade etmeğe başlamadan, oyun, hikaye anlatma, sanat yolu ile kendilerini ifade etmeye başlarlar. Oynanan oyunların Bilişsel Gelişime, Duygusal Gelişime, Sosyal Gelişime ve Fiziksel gelişime faydaları vardır.

1-Bilişsel Gelişime Olan Faydaları

Çocukların yaratıcılık duygularını geliştirerek soyut düşünce ve hayal dünyasını kullanabilme konusunda fırsatlar sunmaktadır. Sorun çözme becerilerini geliştirir.

2-Duygusal Gelişime Olan Faydaları

Gerçek hayatın içindeki farklı sosyal rolleri deneyimler. Yaşadığı çatışmaları oyun yolu ile ailelere ifade edebilir. Duygusal rahatlama sağlanır, enerji boşaltımı ve gerginliğin azalması konusunda yardımcı olur. Kendini ifade edebilmesine olanak sağlar. Bu süreç de eğlenir, keyif alır ve yaşam enerjisine katkıda bulunur. Kaygı ve endişelerinin azalmasına yardımcı olur. Özgüveni ve benlik saygısı artar.

3- Sosyal Gelişime Olan Faydaları

Paylaşma, işbirliği, pazarlık yapma, anlaşma yapma gibi kavramların pekişmesine yardımcı olur. Sabır, bekleme gibi kendini kontrol edebilme becerisine etkisi vardır. Problem çözme becerisini destekler. Sosyal ilişki kurmada arkadaşlıkların erken yaş da başlamasında ilk aracıdır.

4-Fiziksel Gelişime Faydaları

Kaba motor ve İnce motor becerilerini destekler.

İpek Kızıloluk