ÇOCUKLARA EL KOL HAREKETLERİNİ ÖĞRETMENİN ÖNEMİ

Konuşma terapisi denilince akla kelimeler ve sesler geliyor. Birçok kişinin aklına el kol hareketlerinin dil gelişimi ile bağlantısı alakasız gelebilir. Dil ve konuşma terapistleri ise büyük önem taşıdığının altını çiziyorlar. Bu hareketlerden kastımız ise konuşmak yerine ya da konuşmanın yanında elleri ve kollarıyla isteklerini anlatabilmesi.

1. ÇOCUĞUM NE ZAMAN EL KOL HAREKETLERİ YAPMAYA BAŞLAR?

Yaklaşık 10 aylıkken bebekler bir cisme dikkatlerini yöneltmeye ya da işaret etmeye başlarlar. Önce cismi tutarlar, sonra bırakırlar. Bir süre sonra cismi işaret etmeye başlarlar. Bütün bunlar konuşmayı öğrenmeden önce gerçekleşir. 9-13 aylıkken hareketleriyle isteklerini belli ederler. Örneğin ulaşmak istediği bir oyuncağı istediğini elini açıp kapatarak gösterirler. Annesinin elini cisme koyarak istediğini belli edebilir.

Bebekler 25 kelime söyleyene kadar simgesel hareketler geliştirirler. Bu hareketleri sebebi konuşmanın yerine geçmesi ve isteklerini dile getirmelerine yardımcı olmalarındandır. Örneğin balon isteyen bir çocuk balon diyemediği için üfleme hareketini yapabilir.

18 aylıkken çocuklar hem kelimeleri hem de el kol hareketlerini beraber kullanmaya başlar. Söyledikleri kelime ile hareketleri birbiriyle tutarlıdır. "Bak köpek" derken aynı zamanda köpeği işaret edebilirler. Bir süre sonra kelimeyi ve hareketi farklı anlamlarda kullanabilirler. Köpeği işaret ederken "bak köpek" demek yerine "büyük" derler. Bu hareket bir süre sonra çocuğun kelimeleri birleştireceğinin habercisidir.

2. ÇOCUĞUMU BU KONUDA CESARETLENDİRMELİ MİYİM?

Görüldüğü üzere el kol hareketlerinin dil gelişiminde büyük bir etkisi var. Bu yüzden çocuğunuzu bu konuda cesaretlendirmek önemlidir. Bir cismi işaret eden çocuğun, o cisimle ilgili kelimeleri öğrenme olasılığı artar. Çocuklar kelimeleri birleştirmeyi öğrenmeden önce hareketlerle kelimeleri birleştirmeyi öğrenirler. Bu harektler ileriki hayatlarında hikaye anlatma becerilerini de etkilemektedir. Çocuğunuzun el kol hareketlerini desteklemek sadece dil gelişimini değil aynı zamanda kendini ifade edebilme ihtiyacını karşılamasını sağlamanız açısından büyük önem taşır.

3. ÇOCUĞUMU EL KOL HAREKETLERİNİ KULLANMASI KONUSUNDA NASIL DESTEKLERİM?

Çocuğunuzla konuşurken bahsettiğiniz cisimleri işaret ederek gösterin.

Oyun oynarken cisimlerin isimlerini söyleyebilirsiniz.Topu atarken "top" diye bağırabilirsiniz.

Kelime ile hareketi aynı anda gerçekleştirmeye dikkat edin. Topu attıktan sonra top demenin bir anlamı yoktur.

Bunları uygulamanın herhangi bir zamanı yoktur. Gün içersinde her hareketinizde, çocuğunuzla konuşurken ya da oyun oynarken uygulayabilirsiniz.

Eğer çocuğunuz hiç el kol hareketi kullanmıyorsa çocuğunuzu bir uzmana götürmeyi ihmal etmeyin.

Referans: http://www.hanen.org/Helpful-Info/Articles/The-Importance-of-Gestures.aspx