Bu etkinlik gerçekleşti, kaçırdığınız için üzgünüz.

NÖROPSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME TEST EĞİTİMİ - SERTİFİKALI

Başlangıç
  • 28
  • Eylül

    Cuma

  • 10:00

Bitiş
  • 30
  • Eylül

    Pazar

  • 18:00

  • Etkinlik Yeri: Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şube – Halaskargazi Cad. Mürüvvet Apt. No:165 Kat:2 D:2 Şişli- İstanbul (Şişli Etfal otobüs durağı yanı Muhallebi Dünyası üst katı)
  • Etkinliği Bildiren: Zeynep Ceylan
  • Etkinlik Ücreti: TPD üyeleri için: 1.675,00 TL (KDV ve materyal dahil) Üye olmayan: 2.914,00 TL (KDV ve materyal dahil)
  • Yetkili İrtibat: 0554 892 59 68
  • Etkinliği Paylaş :

NÖROPSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME TEST EĞİTİMİ

Eğitimci: Dr. Şükriye Akça Kalem

Öğretilecek Nöropsikolojik Testler

  1. Wechler Bellek Testi: Kişisel Aktüel bilgiler, oryantasyon, mental kontrol, basit dikkat, hikaye belleği ve görsel belleği değerlendiren alt testlerin uygulaması öğretilecektir. Sözel belleği değerlendiren alt test öğretilmeyecektir
  2. Semantik akıcılık ve harf akıcılığı testlerinin uygulaması ve puanlaması öğretilecektir. Bu test dikkati sürdürme becerisini ölçmektedir.
  3. Stroop Test: İlk versiyonu 1935 yılında Stroop tarafından geliştirilmiştir. Çok çeşitli versiyonları mevcuttur.Bu test, enterferansa direnç gösterebilme becerisi ile alışılmış cevabı bastırıp istenilen cevabı verebilme becerisini ölçer.
  4. Wisconsin Kart Eşleme Testi: WCST ilk olarak 1648 yılında Berg tarafından geliştirilmiştir. Soyutlama, kavramsallaştırma, mental esneklik, problem çözme, kategori oluşturma ve kategori değiştirebilme becerisini ölçebilmek için geliştirilen test aynı zamanda karmaşık dikkat becerisini de ölçmektedir.
  5. Öktem Sözel Bellek Süreçleri Testi: Öget Öktem tarafından geliştirilmiş ve Türk örnekleminde normatif çalışmaları tamamlanmış bir testtir. Sözel malzemeyi öğrenme, öğrenilen malzemeyi bellek deposundan çağırma ve tanıma becerisini değerlendiren test nöroloji ve psikiyatrik hastaları değerlendirmekte yaygın olarak kullanılmaktadır. Demansların ayırıcı tanısında kullanılan önemli bir sözel bellek testidir.
  6. Benton Yüz Tanıma Testi: Bu test, Benton ve ark. tarafından geliştirilmiştir. Karmaşık görsel algı işlevini ölçtüğü düşünülür. Sağ hemisfer posterior bölgelerin hasarında hassastır.
  7. Benton Çizgi Yönünü Belirleme Testi. Bu testte, Yüz Tanıma Testi gibi Benton ve ark. tarafından geliştirilmiştir. Benzer şekilde karmaşık görsel algılama testidir ve sağ hemisfer posterior bölgelerin hasarında bozulur. Ancak Çizgi Yönünü Belirleme Testi görsel asosiyasyon korteksinde özelleşmiş yollardan “where-nerede” yolunun hasarında hassasken, Yüz tanıma testi “what-ne “yolunun hasarında hassastır.
  8. Boston Adlandırma Testi: Dil muayenesi bir nöropsikolojik değerlendirmenin olmazsa olmazıdır. BNT Kaplan ve Ark,. tarafından geliştirilmiştir. Testin amacı resimlenmiş nesneleri adlandırma yeteneğini ölçmektedir.
  9. WAIS İkili Benzerlikler Alt Testi: Bu alt test soyutta düşünme becerisini ölçmektedir. Demansların ayırıcı tanısında mutlaka uygulanması gereken oldukça basit testtir.

10- İz Sürme Testi: 1944 yılında ABD ordusu psikologları tarafından geliştirilmiştir. Bu test enterferansa duyarlılığı ve cevap eğilimini bastırabilme becerisini ölçmektedir

Yöntem: Öncelikle yaklaşık 2 saat süren bellek, dikkat, yürütücü işlevler, dil, görsel mekansal işlevleri kapsayan tam bir nöropsikolojik değerlendirme uygulayıcı tarafından gösterilecektir. Böylelikle ilk derste kursiyerlere kurs sonunda öğretilmesi amaçlanan tüm testler bütüncül bir şekilde gösterilecektir. Sonrasında her bir test hakkında tek tek bilgi verilecek ve uygulaması gösterilecektir. Kursiyerlerin birbirlerine testleri uygulamaları sağlanacaktır. Tüm testlerin uygulaması gösterildikten sonra her bir kursiyerin getireceği sağlıklı bireylere uygulamalar yaptırılacaktır. Yapılan uygulamalar diğer kursiyerler tarafından eleştirel bakış açısıyla izlenecek, uygulamalardaki eksiklikler birlikte bulunup düzeltilecektir. Kursun sonuna doğru en az 5 kişiye ev ödevi şeklinde uygulamalar yapılacak ve rapor yazması istenecektir.

Bilgi: Değerlendirilen zihinsel işlevlerin ne olduğu, hangi testlerin bu becerileri nasıl değerlendirdiği, bu becerilerde ne tür bozulmalar gözlenebileceği, test puanlarının nasıl yorumlanacağı bilgisi...

Beceri: Testlerin yönergelerinin verilişi, uygulama, kayıt etme, puanlama becerisi. Tüm bu testler uygulandıktan sonra bütünsel bir bakış açısı ile rapor yazabilme.

Katılımcıda önkoşullar:

  1. Eğitim:

-Üniversitelerin Psikoloji bölümlerinden mezun olmak.

Verilecek belge: Sertifika

Kontenjan: 10 kişi

Kursun Süresi: 50 saat toplam (25 saat teorik 25 saat çapa nöropsikoloji laboratuvarında uygulama)

Tarihler: 28-29-30 EYLÜL 2018 (10:00-18:00)

3 gün teorik 3 gün çapa nöropsikoloji laboratuarında staj

Eğitim Ücreti:

TPD üyeleri için: 1.675,00 TL (KDV ve materyal dahil)

Üye olmayan: 2.914,00 TL (KDV ve materyal dahil)

Yeri: Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şube – Halaskargazi Cad. Mürüvvet Apt. No:165 Kat:2 D:2 Şişli- İstanbul (Şişli Etfal otobüs durağı yanı Muhallebi Dünyası üst katı)

Telefon: 0554 892 59 68

** Kesin kayıt için telefonla isim yazdırılıp, alınan banka hesap numarasına kaparo yatırılması gerekmektedir.