REDDEDİLMENİN ARDINDAN GELEN YETERSİZİM ALGISI İLE BAŞA ÇIKMA

İş hayatı, romantik ilişkiler ya da aile ilişkileri... Hayatınızın birçok döneminde insanlar tarafından reddedilebilirsiniz. Beklentinizin yüksek olduğu, çok istediğiniz ya da mutlu olduğunuz bir durumda reddedilmek ise büyük yaralar açabilir.

HERKES REDDEDİLİR

Çoğu insan biri tarafından reddedildiği zaman kendini yetersiz hisseder. Kendine olan güvenini yitirir ve kendini diğerlerinden aşağı görür. Çünkü "herkes reddediliyor" düşüncesi gerçekçi gelmez. Daha önce kimsenin bir başkası tarafından reddedildiğine birebir şahit olmamışsınızdır. Ancak durum siz görmeseniz de aynen bu şekildedir. Herkes reddedilir! Kim tarafından, hangi koşullarda olduğu önemli değil. İşinizen kovulabilir ya da romantik bir ilişkinizi sonlandırılmış olabilir. Öncelikle kendinizi yetersiz görmek yerine diğer seçenekleri de gözden geçirin. Neden işinizden çıkarıldınız ya da o işe kabul edilmediniz? Belki de o iş için fazlasıyla iyiydiniz. Belki de sizin yapacağınız işi yapacak aynı zamanda başka diğer işlere de koşturacak bir çalışan arıyorlardı. Öz eleştiri yapmak kişisel gelişiminiz için çok önemlidir ve herkes öz eleştiri yapamaz. Kalifye olmadığınız alanları bulup, nerede hata yaptığınızı düşünürken dikkat etmeniz gereken tek şey kendinize acımasız davranıp haksızlık yapmamaktır.

OLMADIĞINIZ BİRİ GİBİ OLMAYA ÇALIŞMAYIN

Reddedilmeyi sindirmeye çalışırken kendinize şu soruyu sorun. Bu ilişkide hiç olmadığım biri gibi olmaya çalıştım mı? Çoğu zaman kendinizi karşı tarafa kanıtlamak, kabul ettirmek veya sevilmek için bazı davranışları bastırdığınız oluyor mu? Karşı tarafı memnun etmek için onun istediği sözleri söyleyip, onun istediği gibi davranıyor musunuz? Peki her şey karşı tarafın istediği gibi giderken neden reddedildiniz? Çünkü bir süre sonra bu durumdan siz rahatsız olmaya başlayacaksınız. İlişkinizde partneriniz sürekli gezmeyi seven biri olabilir. Siz ise tamamen evcimen bir insansınız ve bu tür deneyimlere harcanan paraların gereksiz olduğunu düşünüyorsunuz. Partnerinize ayak uydurmaya başlıyorsunuz ve karşınızdaki kişi sizin de bu durumdan zevk aldığınızı düşünüyor. Ancak bir süre sonra bunu yapmak istemediğinizde tartışmalar başlayacak ve partneriniz tepkileriniz karşısında şaşıracaktır. Çünkü artık ikinizin deneyimlemekten hoşlandığı bir şeyi yapmak istemiyorsunuzdur. Oysa ki ilişkinin başında kendiniz gibi olsaydınız partneriniz de sizi bu tür deneyimler için zorlamayacaktı. Reddedilmenizin nedeni sizde bir sorun olduğundan değil, karşı tarafın isteklerinin farklı olmasından kaynaklı olabilir.

GERÇEK BİR DOSTLA KONUŞUN

Reddedilmenin ardından herkes teselliye ihtiyaç duyar. Sorunun karşı tarafta olduğunu, sizin daha iyilerine layık olduğunuzu söyleyen biri sizi biraz olsun rahatlatır. Önerimiz ise sizi tanıyan ve doğruları söyleyecek biri ile konuşmanız. Her zaman mükemmel olamazsınız. Bazen hata yaparsınız ve aynı hatayı tekrar etmemek için nerede yanlış yaptığınızı görmeniz gerekir. Her şey bu kadar tazeyken ve siz kırılmışken hatalarınızı göremeyebilirsiniz. Dost tavsiyenizi aldıktan sonra sosyal medyada sizin reddeden kişiyi takip etmemeniz çok önemlidir. Bunu yapmak ne kadar zor olsa da takip etmeye devam ettiğiniz taktirde depresif belirtiler gösterebilirsiniz. Çünkü sosyal medya yanıltıcı olabilir. İnsanlar sosyal medyada sorunlarından çok fazla bahsetmek istemezler ve üzgün olduklarını göstermekten kaçınırlar. Siz takip ettikçe karşı taraf hayatına devam ediyor algısını benimseyip daha da kötü hissedebilirsiniz.

KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN

Reddedilme ile baş etmenin en iyi yolu düşünceler içinde boğulmamaktan geçer. Peki bunu nasıl başaracaksınız? Kendinize kafanızı dağıtacak birkaç uğraş bulmanız yararlı olacaktır. Yeni bir kitap okumaya başlayın ya da arkadaşlarınızla playstation geceleri düzenleyin. Hafta sonu gezileri düzenleyin, şehrinizde keşfetmediğiniz yerleri görmek için değişik turlara katılın. Eğer çok dolduğunuzu düşünüyorsanız yazı yazın. Duygularınızı bir kağıda dökün. Neler söylemek istediğinizi ve söyleyemediklerinizi yazın ve ardından çöpe atın. Kendinize "beni reddetti" demek yerine "hayır dedi" demek çok farklı bir etki yaratacaktır. Örneğin iş başvurusu yaptığınız bir şirketten olumsuz bir dönüş aldıysanız "beni reddettiler" veya "iş başvurumu reddettiler" demek yerine "işi alamadım" demek daha olumlu bir etki yaratır ve sizi o kadar incitmez.

Hayatta karşılaştığınız bazı reddedilmeler kendinizi geliştirmenizi ve daha güçlü olmanızı sağlar. Sevdiğiniz kişi sizi reddetmiştir ama bu herkesin sizi reddedeceği anlamına gelmez. İş başvurunuz kabul edilmemiştir ama başka bir şirket kabul edecektir. Yetersizim algısından çıkın ve önünüze bakmaya çalışın.

Kaynak:

http://www.wikihow.com/Handle-Rejection

http://tinybuddha.com/blog/rejection-doesnt-mean-youre-not-good-enough/