PANİK ATAK TEDAVİSİ

Panik, kaygının en uç formu olarak tanımlanabilir. Panik yaşayan kişi genellikle korku hissiyle karşı karşıyadır ve mantıklı düşünmekte zorlanır. Paniğin ortaya çıkması için ortada bir tehdit olması gerekir; uçağın düşme ihitmali ya da doğal afetler gibi. Kişinin paniğe kapılması bazen ataklara dönüşür; bu panik ataktır. Panik bozukluk ise kişinin özellikle kalabalık yerlerde panik atak yaşayacağı korkusuna kapılması durumudur. Bu durumu sık sık yaşayan kişilerin bir terapist ile görüşmesi yararlı olacaktır.

Sık sık panik atak yaşayan, özellikle panik atak yaşayacağı korkusu ile hayatına kısıtlamalar getiren kişilerin bir terapist ile görüşmesi gerekir. Kaygı ve altta yatan diğer durumları ele alan birçok terapi çeşidi vardır. Bilişsel davranışçı terapi, kişinin düşünce kalıplarını değiştirmesini, davranışının altında yatan nedenleri görmesini sağlar. Böylece kişi atağın geleceğini düşündüğünde bu düşünce üzerinde kontrol sağlamayı öğrenir.

Maruz bırakma terapi yöntemi ile kişi paniğe eşlik eden duygusu ile başa çıkmayı öğrenir. Açık alana çıkma korkusu (agorafobi) olan kişi, yine terapistin desteği ile kontrollü bir şekilde tekrar dışarı çıkmaya başlayabilir.

Psikiyatristlerin verdiği bazı ilaçlar panik atak ve kaygıyı geçirmede geçici olarak işe yarayabilir. Ancak bu ilaçların kullanımı hiçbir zaman panik atağı ya da panik bozukluğu tamamen ortadan kaldırmaz. Uzman bir psikoloğun desteği gerekmektedir.

Panik atak tedavisinde uygulanabilecek diğer yöntemlerden biri de nefes kontrolünün sağlanması ve güvenli bir yere gidip rahatlamaya çalışmaktır. Panik atak tehlikeli değildir. Genellikle kendi kendine geçer. Ancak panik atak sırasında kişi araba kullanıyorsa ya da tehlikeli bir iş yapıyorsa kazaların oluşmasına neden olabilir. Panik atak sırasında ölüm ya da kalp krizi korkusu üzerine düşünmek yerine daha gerçekçi düşünmeye çalışmak yararlı olacaktır. Panik atak sırasında gerçekleşebilecek en kötü senaryoyu bir yere yazıp bununla başa çıkabilmek için bir plan yapmak da kişinin uygulayabileceği bir diğer alternatif yöntemdir. Stres yönetiminin panik atak üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Kronik stresin yarattığı panik atak üzerine konuşmak ve çalışmak gerekmektedir. Panik atak ölümle sonuçlanmaz, bayılmaya yol açmaz ve insanları delirtmez!

Panik atak ya da panik bozukluğun tedavisinin yanı sıra uygulayabileceğiniz diğer yöntemler:

Kafein ve alkol kaygıyı tetiklediği için bunların tüketimini azaltın.

Düzenli olarak egzersiz yapmaya çalışın.

Uyku saatlerinizi düzene sokun. Elinizden geldiğince her gün aynı saatte yatmaya çalışın. Yatmadan 2 saat önce yemek yemeyin.