NARSİSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNU TANIMA

Narsisizm son yıllarda sürekli duyduğumuz ve bazen de birini incitmek için kullandığımız bir söz haline geldi. Bir kişilik bozukluğu olmakla beraber kişinin kendisini herkesten üstün ve prestijli görerek etrafındakilere ne denli zarar verdiğini görememesine neden olan bir bozukluk olarak tanımlanabilir.

GÜZEL BAŞLAYAN İLİŞKİLER VE KÖTÜ BİTİŞLER

Narsisist kişilerle olan arkadaşlık, iş veya romantik ilşkiler ilk başlarda çok iyi bir şekilde başlar. Narisisist kişiler ilişkilerini kurarken kendilerinden çok eminlerdir ve sizin kendisiyle aynı olduğunuz hissini verir. Sizi gerçekten dinlerler ya da ilgili biriymiş gibi gözükmek için dinler gibi yaparlar. Ancak bir süre sonra değişmeye başlarlar. Sizde kendisi kadar iyi olmadığınızını düşündüren problemler bulurlar. Artık o ilgili tavırlarından eser kalmaz. İlişki geçmişlerine bakıldığında kısa romantik ilişkiler yaşadıklarını görürsünüz. Çünkü bir ilişkiden beklentileri sürekli tatmin edilmek olduğu için karşısındaki kişilerle ilgilenmeyi unuturlar. Sadece romantik ilişkilerde değil iş hayatında da sürekli iş değiştirdiklerini gözlemlemeniz mümkün. İş yerine bencil kararlarıyla zarar verip, işi bırakıp suçu iş yerindeki kişilere atarlar.

SOSYAL MEDYA PROFİLİ KENDİSİNİ ANLATIR

Narsisit bir kişi olduğunu düşündüğünüz kişinin sosyal medyadaki profillerini inceleyin. Bu kişiler için sosyal medya çok önemli bir araçtır çünkü bu hesaplar kendilerini göstermeleri, tatmin etmeleri için en uygun yerlerdir. Genelde arkadaş sayıları yüksektir ve geniş bir ağa sahiplerdir. Bu kişiler genellikle kendilerine odaklanırlar. Bu yüzden etraflarında da kendisine odaklanacak, onunla ilgilenecek onu övecek veya ona hayranlık duyacak kişiler olmasını tercih ederler. Çünkü egolarının tatmin edilmemesi onları sinirlendirir ve bunu onlara vermeyecek kişileri kötü bir şekilde etraflarından uzaklaştırırlar. Kendilerinin ne kadar önemli olduklarına dair yorumlar yapabilirler.

DIŞ GÖRÜNÜŞE DİKKAT

Kendileri ile çok ilgili oldukları için dış görünüşlerine de özen gösterirler. Ayna karşısında uzun zaman harcarlar. Kıyafetleri genelde pahalı ve gösterişlidir. Çünkü karşısındaki kişiler üstünde iyi bir izlenim bırakmaları gerekir. Bir alışveriş bağımlısı ile narsisist kişiyi birbirinden ayırt etmek zor değildir. Alışveriş bağımlısı bir kişi sadece bir şeye sahip olmak istediğinden bahseder. Narsisist kişi ise aldığı şeyin ne kadar gösterişli, pahalı, eşsiz olduğundan bahseder.

SOHBETİN ODAK NOKTASI KENDİSİDİR

Bu kişilerle sohbetlerinizin konusuna dikkat edin göreceksiniz ki genelde kendilerinden ve hayatlarından bahsederler. Sizin yaşadıklarınız ya da bilgileriniz onlar için önemsizdir. Çünkü tek önemli şey konunun odak noktası olmak ve ilgileri üstlerine çekmektir. Başarılarını abartırlar, kendilerini olmadıkları bir şekilde göstermeye çalışırlar. Tabiki de her zaman kendilerini bu şekilde göstermede başarılı olamazlar. Ancak her zaman bir bahaneleri vardır. Açıklamaları hiçbir zaman kabullenme üzerine değildir. Problem her zaman bir başkasındadır. Her ne kadar şaşırtıcı olsa da "Ben..." veya "benim düşünceme göre..." şeklinde başlayan cümleler kurmaktan kaçınırlar. Bunun nedeni ise söylediklerinin eleştiriye açık olacak olmasıdır. Genelde ünlü ve önemli kişilerin sözlerinden alıntılar yaparak konuşular ki sözlerinin bir dayanağı olduğunu size gösterebilsinler.

BÜYÜKLÜK KOMPLEKSLERİ VARDIR

Narsisist kişiler karşılarındaki insanları zayıf göstererek büyüklük taslamayı severler. Örneğin sosyo-ekonomik seviyesi düşük insanlardan konu açın ve tepkilerine dikkat edin. Narsisist kişiler kendilerinin bu kişilerden nasıl üstün olduğundan, nasıl o durumda olmadığından bahsetmeye başlayacaktır. Diğerlerinin kötü şanslarından zevk aldıkları için değil, bu tür sorunlar kendisinde olmadığından gurur duyarlar.

Eleştirilmekten çoğu kişi hoşlanmaz ama narsisist kişiler eleştiriye katlanamazlar. Normalde kendilerine güvenleri olmadığı için eleştiriler karşısında büyük tepkiler gösterirler veya sonrasında depresyon belirtileri gösterebilirler. Narsisist kişilere meydan okurken bir kez daha düşünün. Çünkü sonucunda ya saldıracak ya da sizi susturmaya çalışacaklardır. Zayıf bir izlenim bırakma korkusu agresifleşmelerine neden olur.

Kaynak: http://www.wikihow.com/Identify-a-Narcissist