MENOPOZ DÖNEMİNDE DEPRESYON

MENOPOZ DÖNEMİNE GİRME

Kadınlarda adet görme, yumurtlama sonucu ortaya çıkar. Belirli bir yaştan sonra ise bu dönem sona erer. Menopoz adı verilen bu dönemde yumurtalar üretilmez, bazı hormonların çalışması sona erer ve kadın bu dönemden sonra doğal olarak adet görmez. Üreme işlevinin yitirildiği bu döneme 45 - 55 yaş arasında girilmesi normaldir.

MENOPOZ DÖNEMİNDE KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER

Menopoz dönemiyle beraber kadınlarda, ateş basması, vajinada kuruluk meydana gelmesi, uyku düzeninde bozukluklar ve depresyon şikayetleri en çok görülen ve en belirgin menopoz belirtileri olarak kabul edilir. Bu yazıda menopozun sebebiyet verdiği depresyon faktöründen bahsedilecektir.


MENOPOZ İLE DEPRESYON ARASINDAKİ İLİŞKİ

Hormonlarla birlikte yumurtlamanın da sona ermesi, vücutta fizyolojik olduğu kadar psikolojik etkiler de doğurur. Menopoz döneminin kesin olarak depresyonu beraberinde getireceği kanıtlanmamış olsa bile, menopoza giren pek çok kadında anksiyete ve depresyon belirtileri gözlemlenmektedir. Depresyona yol açan en önemli faktör, vücuttaki değişimlerdir.

KADINI MENOPOZ DÖNEMİNDE DEPRESYONA İTEN SEBEPLER

Uyku düzeni bozulduğu için yorgunluğunu atamayan ve vücudunu dinlendiremeyen, vajinal kuruluktan dolayı cinsel isteği azalan ve kendini beğenmemeye başlayan her insanın depresyona girme riski yüksektir. Bu dönemin toplumda kadınlığın artık bittiği dönem olarak yansıtılması da kadını mutsuz eder.

Menopoz döneminde depresyon oluşumunu tetikleyen bir diğer faktör, kişinin menopoz dönemi hakkında bilgisiz olmasıdır. Menopoz dönemiyle ilgili önceden bilgi edinen kadınlar, bu dönemde olabileceklere karşı ruhen daha hazırlıklı olurlar ve bilgisiz olanlara nazaran, menopoz dönemini daha rahat ve güvende atlatabilirler.

KADINLARA ÖNERİLER

Bilinmesi gereken, menopoz döneminin kadın hayatında biyolojik olarak gayet normal olduğudur. Görülen bazı etkiler, genelde menopoza ilk girildiğinde görülür, hatta hiçbir etkisini hissetmeden menopozu atlatan kadınlar da vardır. Ancak çeşitli belirtiler görülse de, bunların zamanla geçeceği unutulmamalıdır. Bu sürecin psikolojik etkilerini daha hızlı atlatmak için bir uzmandan destek alabilirsiniz.