İLİŞKİNİZİ SONLANDIRMADAN ÖNCE DEĞERLENDİRMENİZ GEREKEN 5 FAKTÖR

Uzun süreli ilişkilerde iniş ve çıkışların yaşanması kaçınılmaz olsa da, çatışmaların kritik bir noktaya gelerek ayrılma ihtimalinin daha gerçekçi olmaya başladığı zamanlar vardır. Kalmaya veya gitmeye karar vermek zor olabilir. Genellikle ilişki içersinde bazı konuların üstü kapanır ve her şey yolundaymış gibi davranılır. Sorunları tanımlamak zor olsa da karar verme aşamasında ve ayrı yaşantılarınızda dostça ilerlemenizi sağlayabilir.

Uzun süreli ilişkinizi sonlandırma konusunda kararsızsanız, göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:

1.GÜVEN VE BAĞLILIK

İlişkinizde bir kopuş var ve hala ilişkiniz güven ve bağlılık üzerine kurulu mu yoksa değil mi bilemiyorsunuz. Bazen bu iki unsur ilişkiyi o kadar zehirler hale gelir ki, o zaman kişiler birbirlerinin bakış açılarını anlamaya çalışıp neyin yolunda gitmediğini bulmak zorundadır.

İki insan birbirini keşfederken ve önemli duygularını birbiriyle paylaşırken nihayet birisi tarafından anlaşıldıklarını ve bir şeyler paylaşabildiklerini düşünür. Eğer bu iki kişi ilişkilerinde değişmesi gereken noktaları saptayıp birbirlerine anlatabilirlerse, sıkışmışlık hissi kabullenmeye dönüşebilir. Bakış açısının değişmesi ilişki üzerinde daha olumlu bir etkinin oluşmasını sağlar.

2.DOSTLUK VE MERAK

Partnerinizle tanıştığınız ilk günü hatırlıyor musunuz? Belki de beraberken içinizde kıvılcımlanmalar oluyordu. Aynı anda hem canlı, hem meraklı hem de arzulu hissediyordunuz. İlk zamanlar hep heyecan verici, partnerinizi tanımak için bolca soru sorduğunuz, kendinizi özel hissettiğiniz zamanlardı.

Zaman geçti ve artık merak edecek bir şey kalmadı. Her şey rutine bindi. Ancak bu tür düşünce yapısı dostluğunuzu zedeleyen etkenlerden biridir. Bir ilişkide aynı zamanda dost olmak çiftlerin yaşadıkları iniş çıkışları atlatmalarını, birbirlerine destek olmalarını sağlar. Partnerinizin hayatı ya da duyguları hakkında merakınız yoksa ilişkiniz durağan bir hale gelir.

3.ÇATIŞMA YÖNETİMİ

İlişkinizdeki çatışmaları onarabiliyorsanız, ilişkiniz hakkında endişelenmek zorunda kalmazsınız. Dr. Gottman’a göre ilişkilerde yaşanan tartışmalar ya da çatışmalar olumsuz bir etki yaratmak zorunda değildir. Aksine çatışmanın bir ilişkide onarılmaması olumsuz bir etki yaratmaktadır. Partnerinizle olan pozitif etkileşimleriniz birbirinizin ihtiyaçlarına karşılık verdiğinizin bir kanıtıdır.

Partnerinizi tanımanız bir çatışma sırasında onun nelerden hoşlanmayacağını, hangi durumlarda sinirleneceğini ve öfkeleneceğini bilmenizi, durumu kontrol altına almanızı sağlar. İlişkinizdeki çatışmaları pozitif bir şekilde çözme hevesiniz yoksa sizi ilişkinizi onarmaktan alıkoyan nedenleri bir yere not ederek üzerinde düşünmeye başlayabilirsiniz.

4.ÇÖZÜLEBİLİR VE KALICI PROBLEMLER

Dr. Gottman, çözülebilen problemler ile kalıcı problemler arasındaki kritik farkın önemini vurgulamıştır. Çiftler genellikle problemlerine çözüm aramak, birbirlerine olan güveni yeniden kazanmak gibi arayışlarından dolayı çift terapilerine giderler. Bu terapilerde çiftler hangi problemlerinin çözümü olup hangilerinin çözümlenemediğini keşfedip uzlaşmaya varırlar.

İlişki problemleri uzaktan çözümü basit görülebilir ancak geçmişten gelen bir güven problemi ya da yaşanan farklı acılar işleri daha karmaşık yapmaktadır. Problemlerinize çözüm getirme noktasında partnerinizle uzlaşmaya varamıyorsanız, çift terapisini denemeniz yararlı olacaktır.

5.KARŞILIKLI HAYALLERİNİZİ GERÇEKLEŞTİRMEK

Hayatta bazen partnerinizle farklı şeyler hayal ettiğnizi fark ediyor musunuz? Tabiki de hayatınızdaki amaçlarınız farklılık gösterecektir. Dikkat etmeniz gereken şey birbirinizin hayallerini desteklemeye istekli olup olmamanız.

Partnerinizle hayattan beklentileriniz, istekleriniz ve hayalleriniz üzerine bir liste yaptığınızda listeleriniz birbirine ne akdar benzeyebilir? Büyük farklılıklar ilişkinizi ne kadar etkiliyor? Bazen partnerinizin hayalini gerçekleştirmesi için sizin bazı şeylerden ödün vermeniz gerekir. Bu yüzden bu tür konuların oturulup detaylı bir şekilde konuşulması, sorumlulukların alınması gerekir.

Herhangi bir ilişkide hayal kırıklıklarının yaşanması, zorluklarla karşılaşmak kaçınılmazdır. Bazen ayrılık kaçınılmazdır. Durum ne olursa olsun ilişkinizin geleceği için yukarıdaki 5 maddeyi düşünmeniz yararlı olacaktır. Partnerinizle birbirinize ne kadar güveniyorsunuz, çatışmaların üstesinden nasıl geliyorsunuz, problemlerinizi çözümleyebiliyor musunuz yoksa üzerini mi kapatıyorsunuz, ilişkinizde birbirinize olan merakınız ve dostluğunuz devam ediyor mu ve partnerinizin hayallerini gerçekleştirmesi için fedakarlık yapar mısınız? Şüphe duyduğunuz ya da eksik kaldığınız durumlarda bir çift terapistinden destek isteyin.

Kaynakça: http://www.goodtherapy.org/blog/should-we-break-up-5-factors-to-consider-before-ending-it-1129165