ERKEN EĞİTİM VE ANAOKULLARINDAKİ EĞİTİM NASIL OLMALI?

Hayatımızın sadece 4 yılını tamamen oyun oynayarak geçirdiğimizin farkında mısınız? 5 yaştan itibaren başlayan yoğun tempo ile artık 20'li yaşların sonlarına kadar ders çalışıyoruz. Ardından ya öğrenimimize devam ediyor ya da iş arama telaşına giriyoruz. Bu kadar erken yaşta masa başında kafa yormaya başlamak ne kadar faydalı? Erken eğitim daha zeki çocuklar yetişmesini mi sağlıyor yoksa duygusal anlamda çocuklara zarar mı veriyor?

ÇOCUĞUNUZUN ESAS İHTİYACI NEDİR?

Artık anne ve babalar tam zamanlı olarak çalışıyor. Küçük yaştaki çocukları için kimisi çocuk bakıcısı tutuyor. Şanslı olan ebeveynler ise anneanne ve babaannelerin yardımı ile çocuklarını büyütüyorlar. Anaokulları 2 yaşından itibaren çocukları kabul ediyor. Eğitim hayatı ise neredeyse bu yıllardan itibaren başlıyor. 6 yaşına kadar tüm enerjisini yaratıcılık ve oyuna vermesi gereken bir çocuk kendini kapalı bir sınıfta "sınırlı boyama" ya da sayıları öğrenirken buluyor. Türkiye'deki eğitimin sıkıntısı ise şu; aileler çocukları ilkokula başlamadan alfabeyi, sayıları ve birçok okul kuralını bilmesini o kadar önemsiyor ki çocukların ihtiyacı olan oyunu bir kenara atıyorlar.

ÇOCUĞUM ÇOK YARAMAZ VE AGRESİF

Anaokulunda uygulanan eğitimin kalitesinin ve verimliliğinin çocuğun davranışı üzerinde büyük bir etkisi vardır. Sosyal ve duygusal beceriler üzerine eğitim veren kurumlardaki çocukların harfleri ve sayıları daha kolay öğrendikleri gözlemlenmiştir. Katı kurallarla eğitim veren kurumlarda çocuk içindeki enerjiyi daha fazla bastıramaz ve agresif davranışlarda bulunabilir. İçindeki enerjiyi tutamadığı için sınıfta koşmak isteyebilir ve öğretmeni tarafından cezalandıralabilir. Bu da yaramaz etiketinin çocuğa yapıştırılmasına neden olur. Sizin de çocuğunuzun davranışları agresifleştiyse belki de aldığı eğitim kendisine uygun değildir.

ÜLKEMİZDEKİ YENİ EĞİTİM SİSTEMLERİ

Aslında uzun yıllar uygulanan ancak yavaş yavaş ülkemize getirilen çok başarılı eğitimler de var. Montessori ve Waldrof gibi eğitimler bilindik eğitim sisteminden çok farklı. Çocuğunuzun kendi yapmak istediği aktivite ile birçok kuralı ve akademik bilgiyi öğrenebileceğini biliyor muydunuz? Bu tür eğitimler özetle hayatın sadece akademik yaşamdan ibaret olmadığını, çocuğun içindeki enerjiyi doğru ve kontrollü bir şekilde harcayabilmesine yardımcı olan eğitimlerdir. Aileler kalıplaşmış eğitim sistemine bu kadar alışıkken bu tür eğitimleri garipseyebilirler ancak klasik anaokullarının da üstün zekalı çocuklar yetiştirmediği aşikar. Araştırmalara göre sosyal ve duygusal becerilere odaklanan eğitim sistemleri ileride çocukların daha iyi birer vatandaş olduklarını ve öğrenme becerilerinin de arttığını göstermiştir.

OYUN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Oyun kuran çocuk kural koymasını ve kurallara uymasını öğrenir. Oyun oynamak odaklanma gerektirdiği için ileriki öğrenim hayatında dikkat dağınıklığı yaşamasını en aza indirir. İleride iyi bir iş sahibi olmak hatta iyi bir evlilik kurabilmek için oyun oynamanın önemi büyüktür. Çocuk paylaşımcı olmayı öğrenir. Kazanılması gereken bir beceri varsa ders verir gibi anlatmak yerine oyun oynayarak bu becerinin kazandırılmaya çalışılması daha etkili olacaktır.