DİJİTAL MEDYA ÇOCUKLAR İÇİN NE KADAR YARARLI?

Teknoloji her gün daha da gelişiyor ve artık çoğu işimizi dijital ortamlarda hallediyoruz. Bankacılık işlemleri, sınavlar, sertifika programları, oyunlar...Biz eskiden sokaklarda oynardık devrini artık kapatmamız gerekiyor. Çünkü bir gerçek var: dijital teknolojideki gelişmeler asla durmayacak. Biz bu ortama uyum sağlarken çocuklarımız için aynı şeyleri düşünemiyoruz. Kimileri tablet ve bilgisayarla kesinlikle oynamamaları gerektiğini savunurken kimileri belirli zamanlarda oynamalarının yararlı olduğunu düşünüyor. Peki araştırmalar ne diyor?

KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİN

Araştırmacılar tablet veya bilgisayarla vakit geçirmenin normal bir süreç olduğu görüşündeler. Ancak geçirilen zamanın süresi ve kalitesi önemli. Amerika Pediatri Akademisi, aileleri çocuğun teknolojiyle sadece ne kadar zaman geçirdiğine değil aynı zamanda nerede ve nasıl zaman geçirdiğine dikkat etmesi yönünde uyarıyor. Dijital medya ile çok fazla zaman geçiren çocuklarda uykunun kalitesinde düşüş, hem fiziksel hem de psikolojik gelişimde problemler gözlemlenmiştir. Çocukların yatmalarına 1 saat kala bilgisayar, televizyon ve tablet kullanımının sona ermiş olması gerekiyor. Çocuğun odasında ise bu tür aletlerin olmaması gelişimi açısından önemli. Yemek saati gibi iletişim kurulması gereken zamanlarda yine bu aletlerin kullanılmaması öneriliyor.

YAŞLARA GÖRE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI

3 yaşından büyük çocuklar için Susam Sokağı gibi eğitici programların izletilmesi yararlı oluyor. Ancak 3 yaşından küçük çocuklar gerçek hayat ile ekrandaki bilgiyi harmanlamakta zorlanıyorlar. Araştırmacılar, 3 yaşın altındaki çocuklara ekrandaki bilgilerin yararlı olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi edinmiş değiller. Tabiki de teknoloji her zaman kötü etki yaratmıyor. Şu da bir gerçek ki tabletlerdeki oyunlar veya çizgi filmler çocukların sakinleşmesinde büyük bir rol oynuyor. Ancak medya sadece çocukları sakinleştirmek için kullanılmamalı. Önemli olan ailelerin eğitici ve eğlenceli programları seçmeleri.

  • 24 aylıktan küçük çocuklarınızla görüntülü konuşma dışında dijital medyayı kullanmayın
  • Çocuğunuzun teknolojiden uzak kaldığını düşünüp erken yaşta tablet veya tv izlemesi için acele etmeyin. Çocuklar çok çabuk öğrenirler.
  • 2-5 yaş aralığındaki çocuklarınızın teknoloji ile 1 saatten fazla zaman geçirmesine izin vermeyin. Siz de onlarla birlikte izleyip ne gördüğünü anlamasına yardımcı olun.

TEKNOLOJİYİ KULLANARAK VAKİT GEÇİRMEK

Çocuğunuzla sadece oyun oynayarak değil teknolojiyi kullanarak da vakit geçirebilirsiniz. Görünütülü konuşmalar yapmak çocuklar için yararlıdır. Anneanne ve dedeleri ile görüntülü konuşma yapmalarına olanak sağlayın. Beraber telefonununuzu kullanarak fotoğraf çekin ve birbirinize gösterin. Ailenizle beraber film gecesi yapın, eğlenceli hale getirin. Teknoloji göründüğü gibi hayattan soyutlanmak demek değildir. Kullanmadığınız zamanlarda bu aletleri kapatmayı unutmayın.

AİLELERE BİRKAÇ ÖNERİ

Çocukların uzun süre dijital medyaya maruz kalmalarının sonucunda obezite, okul problemleri, uyku sorunları ve öfke problemleri yaşadıkları gözlemlenmiştir. Çocuğunuzun yaşını göz önüne alarak günde 1-2 saatten fazla dijital ortamda vakit geçirmemesine özen gösterin. Çocuğunuzun maruz kaldığı tv programlarını takipte kalın. Şiddet içeren veya yaşına uygun olmayan programları izlememesini sağlayın. İnternet kullanan çocuğunuzun hangi sitelerde dolaştığını kontrol altında tutun. Kendisine zarar verecek ortamlardan uzak durmasını sağlayın.

Dijital medya siz takip ettiğiniz sürece düşman değildir. Belirli saatler içersinde kaliteli programları seyrederek ya da oyun oynayarak çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Ancak siz takipte olmazsanız ve çocuğunuzun hayatı sadece dijital medyadan ibaret olursa hem iletişim problemleri yaşarsınız hem de çocuğunuzun fiziksel, duygusal ve sosyal gelişiminin olumsuz yönde etkilenmesine şahit olursunuz.

Kaynakça: https://www.healthychildren.org/English/family-life/Media/Pages/How-to-Make-a-Family-Media-Use-Plan.aspx

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161021093834.htm