AŞK

Aşk neden var? Ulaşılmaz bir duygu mudur? Sebebi nedir? Nasıl aşık oluruz? Zannettiğimiz kadar ilahi bir duygu mudur yoksa aslında tamamen kimyasal bir olay mıdır? Aşkı çok mu abartıyoruz? Aşk ne kadar eski bir duygu...

Aşık olmadan önce uzun uzun düşünmeyiz. Aranızda hiç aşık olmadan önce hesap yapan varsa bize nasıl yaptığını anlatıversin, sevinirim. Ne yazık ki aşk birdenbire geliverir. düşünmenize fırsat vermez. Aşık olan kişilerin ağzından sık sık duyduğumuz cümlelerin "nasıl oldu anlamadım birdenbire tutuldum" gibi şeyler olması rastlantı değildir.

Sizler farkına varmadan beyniniz karşınızdakinin ve sizin sosyal-kültürel birikiminizi işin içine katarak sizin yerinize hesap yapar ve bunların sonucunda kendinizi aşık olmuş bulursunuz.

Peki aşk neden var? Neden insanlar aşka gereksinim duyarlar?

Evrimsel açıdan baktığımız zaman insanın hayatta kalmak ve üremek olmak üzere iki temel amacı vardır. insanlar da tıpkı diğer hayvanlar gibi kendilerine en iyi eşi seçmek için didinir dururlar.

Ne sandınız? O pahalı arabaları erkekler neden altlarına çekiyorlar? Sırf daha güzel daha zeki bir kadınla birlikte olup sağlıklı çocuklar dünyaya getirmek ve genlerini yaymak için.

Geçmişte erkekler büyük bir hayvan avladıktan sonra bu avı diğerleriyle paylaşırlardı. Kadınların paylaşma oranıyla erkeklerinkini karşılaştırdıklarında erkeklerin daha çok paylaşıma açık oldukları bulunmuş. Peki erkekler paylaştıklarında karşılığında ne kazanıyor? Daha çok paylaşan erkek aslında daha çok "gösteriş yapan" erkek. Kaynakları daha çok olan erkekler kadınlar tarafından daha çekici bulunuyor. Bu da paylaşan erkeğin neden daha çok eşi ve çocuğu olduğunun bir açıklaması denebilir. O zamanın büyük hayvan avına bugünün son model arabaları karşılık geliyor, tek fark bu.

Daha da acımasız olmak istiyorum şimdi. Siz sevgilinizin ne kadar romantik olduğunu düşünedurun aslında sizi o pahalı süper manzaralı restoranlarda akşam yemeklerine çıkarması da sırf bu yüzden. Hem bu davranış sadece insanlara özgü değil. Daha pek çok hayvan sizin partnerinizin size verdiklerine eş değer şeyler vererek kur yapıyor. Mesela kuşların kur yapmak için beğendiği dişiye ince dallar taşıdığını (ev yapmak için gerekli) ve ona salyangoz getirdiğini biliyor muydunuz? (salyangoz = romantik akşam yemeği). Alt tarafı iki kere size romantiklik yaptı diye aklınızı başınızdan almasına izin vermeyin, sadece o yapmıyor. Bütün doğa bu şekilde aşk yaşıyor :)

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kadınlar kendilerine daha çok ekonomik kaynak sağlayan erkeği tercih ediyorlar (Buss, 1989). Hani bazen durup düşünürüz ya bu kadının bu adamın yanında ne işi var diye. İşte böyle bir işi var.

Tabii bu durumun tersi istisnalar da yok değil ;) Peki kadınlar neden daha çok kaynağı olan erkeklerle birlikte olmayı seçerler? Bunun pek çok sebebi olabilir ama görünen o ki kadınlar doğacak çocuklarına daha iyi bir gelecek sunma kapasitesi verdiği için böyle bir tercih yapıyorlar.

Örneğin tarihin eeeen eski zamanlarında iyi avcılık yapan erkek en prestijli erkekti. Bu erkekler avcılık yapa yapa maşallah kaslı maslı geniş omuzlu oluyordu haliyle. Hatta bu etki avcı toplayıcı toplumlarda bugün de görülüyor. (Escasa et al., 2010) Yani iyi avcı = çekici adam.

Ee bu ne demek? Beni ve çocuğumu doğanın getirebileceği tehlikelerden daha iyi koruyacak olan erkek demek. Bunun içindir ki hem zengin olsun hem kaslı boylu poslu olsun diyoruz eş kriterimiz sorulduğunda.

bkz.
Bu tarz bir erkek çoğu kadının hayalindeki eş adayıdır muhtemelen.

Bu yazıyı okuduktan sonra şu videoyu da paylaşayım da bari bu kadar mevzuyu dağıtmışken toparlamak gibi olsun.

Videoda da Helen Fisher'ın bahsettiği gibi pastanın içinde ne olduğunu bilmek pastanın tadını daha az almak demek değil.

http://www.ted.com/talks/helen_fisher_studies_the_brain_in_love

Sevgiler
B. Eylem Aktaş

Konuyla ilgili başka kaynaklardan bilgi almak isteyenler için;
http://insandogasi.blogspot.com.tr/2011/11/kadnlarn-es-tercihleri.html
http://www.evrimagaci.org/makale/398

Kaynaklar

Buss, D. M. (1989). Sex differences in human mate preferences: Evolutionary hypotheses tested in 37 cultures. Behavioral and Brain Sciences, 12(01), 1-14.

Escasa, M., Gray, P. B., & Patton, J. Q. (2010). Male traits associated with attractiveness in Conambo, Ecuador. Evolution and Human Behavior, 31(3), 193-200.